Hoe ga je als freelancer om met je financiën? De 50/50/21 regel

Je bent zo ver: freelancen! Maar dan ben je ineens zelf verantwoordelijk voor je verdiensten, belastingaangiften en je buffer… Hoe doe je dat? Toen ik net startte met freelancen kreeg ik een hele goede tip en die deel ik graag.

Allereerst: waarom moet je een buffer opbouwen?

Vakantie hebben we allemaal nodig, gun jezelf dat ook. In veel gevallen betekent geen uren ook geen facturen en dus geen inkomsten. Dan komt je buffer goed van pas.

Dan de belastingaangiftes. Elk kwartaal draag je de BTW af met de omzetbelasting. Daarnaast krijg ook te maken met de inkomstenbelasting, alle verdiensten zijn namelijk bruto en daar ben je nog inkomstenbelasting en bijdrage aan de zorgverzekeringswet over verschuldigd. Als je in loondienst bent, draagt je werkgever dat af. Nu ben je bij jezelf in dienst en mag jij dat doen. En afhankelijk van hoeveel je verdient, kan best een flink bedrag zijn.

Ook kan het zijn dat je tijdelijk geen opdrachten hebt. En als laatste ook meteen de minst leuke; voor het geval je niet kan werken, bijvoorbeeld door ziekte. Het is aan te raden een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten, al betalen die meestal pas na 3 of 6 maanden uit.

Kortom, een buffer is geen luxe, maar noodzaak. Hoe groot de buffer is, dat is aan jou. Ik houd minstens zes maanden aan.

De 50/50/21 regel

Dan hoe om te gaan met de financiën. Ik houd de 50/50/21 regel aan. Zodra er een factuur betaald wordt, verdeel ik het bedrag over drie potjes (dat doe ik in een Excel sheet, niet over verschillende rekeningen – doe vooral wat voor jou het beste werkt).

  • Het eerste potje is de BTW: 21%. Dat moet elk kwartaal afgedragen worden met de omzetbelasting.
  • Het tweede potje is ‘save’, daarvoor houd ik 50% aan van het bedrag na aftrek van de BTW. Aan dit potje mag ik gedurende het jaar niet komen. Het bedrag hierin is gereserveerd voor de inkomstenbelasting en als aanvulling op de buffer.
  • Het derde en laatste potje is ‘voor jou’ en bestaat uit de resterende 50% van het bedrag na aftrek van de BTW. Uit dit potje betaal ik mijzelf maandelijks salaris. Ik betaal elke maand hetzelfde bedrag aan salaris uit, ongeacht mijn verdiensten in die maand. Zo loopt mijn salaris 12 maanden per jaar door, ook als ik op vakantie of ziek ben. Heb je aan het einde van het jaar wat over in dit potje, kun je dat gebruiken als aanvulling op je buffer (of trakteer jezelf op een extraatje).
Voorkom verrassingen

Het laatste dat je wilt is voor verrassingen komen te staan. Het is bijvoorbeeld best lastig de eerste keer in te schatten hoeveel inkomstenbelasting je precies moet betalen. Wees daarom voorbereid en bouw voldoende buffer op. Heb je alle rekeningen betaald en is er nog wat over? Cool! Dan is dat het extraatje voor al je harde werk.

Pacs Online, freelance online marketing door Stefan Verhoeve

> Meer artikelen